top of page

andra
generationens PMU

Permanent makeup slog igenom på härliga 90 talet och har ända sen dess ständigt utvecklas, men på vilket sätt? Det många tänker på när man säger permanent makeup är läppkonturer som ser ut som en läppennor i olika färger, ögonbryn som är skarpt ifyllda, hårda och felplacerade eyeliners. Vad hände?

HISTORIEN OM PMU

Historien om permanent makeup kan spåras tillbaka till antiken, där tatueringar användes för både kosmetiska och kulturella ändamål. Till exempel skulle både män och kvinnor i det antika Egypten smycka sina ansikten och kroppar med tatueringar för att symbolisera sin sociala status eller religiösa övertygelse. På liknande sätt har maorifolket i Nya Zeeland en lång tradition av ansiktstatueringar som ses som en symbol för styrka och identitet.

Under 1900-talet började permanent makeup att ta på sig en mer kosmetisk roll, med uppfinningen av nya teknologier och tekniker som gjorde processen mer precis och effektiv. På 1970-talet började kosmetisk tatuering att bli populärt i USA, med utvecklingen av den första elektriska tatueringsmaskinen som kunde användas för kosmetiska ändamål. På 1980- och 1990-talen hade permanent makeup blivit en vanlig skönhetsbehandling, med allt fler personer som valde bekvämligheten och det långvariga resultatet som den erbjöd.

Idag fortsätter permanent makeup att vara en populär kosmetisk procedur, med många framsteg inom teknologi och teknik som gör processen säkrare, bekvämare och mer anpassningsbar än någonsin tidigare. Medan historien om permanent makeup har sina rötter i antika traditioner och kulturella praktiker har det utvecklats till en modern skönhetsbehandling som erbjuder en bredare uppsättning fördelar för dem som väljer att genomgå den.

ANDRA GENERATIONENS PMU

Först måste vi reda ut en sak! Smink är smink och PMU är PMU. Den stora skillnaden är att smink ligger ovanpå huden och permanent makeup ligger precis under det yttersta hudlagret. Eftersom att smink ligger ovanpå huden upplevs det också mer markant än PMU. Kan vi då ersätta en sminkning med PMU? Ja, till viss del. Huden är ett levande organ och vi kan inte ge garantier på att färgen kommer att fästa eller att det kommer hålla en exakt tid. Genom att huden även har en varm/kall ton kan man inte garantera med säkerhet hur nyansen kommer att bli. Du kan använda samma färg på på två olika kunder och du kan få två olika resultat, och det är för att huden reflekterar pigmentet olika. Det vi har sett genom åren är att när vi försöker att efterlikna markant sminkning resulterar det i övermättade arbeten och oönskade toner. Vad menas med övermättade arbeten? När man fyller huden med för mycket pigment blir huden övermättad och den har inte möjlighet att hålla ihop det vilket resulterar i att pigmentet flyter samman och arbetet upplevs grötigt. Samma sak kan hända om man arbetar för djupt i huden. PMU ska vara en semi-pigmentering vilket menas med att den ska blekas bort och övermättade, djupa arbeten bleknar inte bort. 

Microblading var en stor genombrytare i PMU-historian och blev snabbt den största trenden i branschen på 2010 talet. Den var banbrytande med sin stråteknik då man fram tills dess enbart arbetade med helt ifyllda arbeten. Många började att arbeta och utbilda i ämnet men innehöll utbildningarna rätt och säkra metoder? Utvecklingen går ständigt framåt och det vi nu kan se idag är resultaten av dessa arbeten vilket har get ärrvävnader genom alldeles för djupa arbeten. Förstå mig rätt nu, man kan arbeta med microblading men det har en förmåga att skapa större trauma i huden. Därför är det så otroligt viktig att man vet man gör när man jobbar med PMU och microblading. Man måste lära känna huden, veta hudens uppbyggnad och förstå innebörden med PMU.  

PMU kan till vis del ersätta en sminking. Vi kan skapa läppar som matchar med kundens egna toner, vi kan göra eyeliners som framhäver ögonen och vi kan göra ögonbryn som för många ersätter en sminking men vi måste hålla oss innanför ramarna. Det vi gör idag skiljer sig från hur vi jobbade bara för ett par år sen. Förr ville vi ersätta en sminkad look vilket resulterade i former som inte stämmer överens med kundens egna, övermättade och djupa arbeten. Arbetar vi istället för naturliga resultat, på rätt djup i huden med färger som matchar kundens egna skapar vi tidlösa arbeten som bleks jämt och fint. En PMU ska följa kundens drag, framhäva och ge ett naturligt resultat. Arbetet ska inte ta fokus ifrån kundens ansikte. 

Idag har vi gått tillbaka till att jobba med maskin igen. Genom att arbeta med maskin är risken mindre att skapa trauma i huden tillskillnad från microblading som är en manuell teknik där man rispar i huden vilket också skapar en större skada. Det som också har hänt är att intresset för PMU och utvecklingen har tagit oss mycket längre bara på några få år. Pigment, nålar och maskiner har utvecklas till toppklass, teknikerna idag är något vi aldrig skådat tidigare. Idag eftersträvar vi hyperrealistiska resultat och det är även det som jag kallar den andra generationens PMU.

- Elin Lindberg, spec. PMU-artist

bottom of page